• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вузи Любліна запрошують випускників кіровоградських шкіл

Вузи Любліна запрошують випускників кіровоградських шкіл

2015-11-26

/Files/images/novini/Люблен.jpg

26.11.2015 року в 14.00 в актовій залі НВО № 6 за підтримки управління освіти Кіровоградської міської ради відбулася зустріч з представниками міської Ради Любліну та університетів Польщі на тему «Навчання в Польщі – місто Люблін запрошує».

В рамках проекту Кіровоград відвідала польська делегація у складі: Славомира Рощенко - Канцелярія Мера Любліна (Департамент Міжнародної співпраці) ; Вікторії Герун - Департамент Стратегії (відділ співпраці з університетами); Агнешки Вашіляк - Природознавчий Університет; Лукаша Ласкавець - Люблінський Католицький Університет; Ольги Пелех - Університет Економії та Інновацій; Лілії Кучерук - Люблінська Політехніка; Богдана Скромного - Університет Марії Кюрі Склодовської.

Із 9 вишів, що є в Любліні на зустрічі представлені п’ять, серед яких були як державні, так і приватні.

Представники польських вишів ознайомили учителів, батьків та учнів випускних класів загальноосвітніх шкіл з освітніми програмами вищих навчальних закладів міста Любліна, розкрили потенціальні можливості та пріоритети у виборі відповідного навчального закладу для українських школярів та ознайомили із правилами вступу та навчання в Польщі.

Польська делегація наводила статистичні дані та позицію влади Любліна щодо пріоритету іноземних студентів, зауважуючи, що українські абітурієнти вступаючи та навчаючись в обраному польському виші, неймовірним чином розширять коло знайомств, що також допоможе в побудові міжнародної кар'єри в майбутньому.

Неабиякий спектр спеціальних програм, які допоможуть вивчити мову, отримати стипендії й знижки на навчання та адаптуватися до життя на території Польщі. Адже там можна самостійно обирати відповідний графік навчання. Саме такий підхід допоможе суміщати роботу та здобуття відповідного фаху. Відповідні програми при кожному виші допоможуть влаштувати студента на роботу, але слід звернути увагу, що обираючи відповідний напрямок навчання необхідно з оглядом на затребуваність фахівців цього рівня на ринку праці. Спрощена система подачі документів (навіть дистанційно), вступ в деяких вузах без екзаменів, спеціальні гранти оплати за навчання та можливість навчання протягом року в одній із європейських країн за межами Польщі із зарахуванням стипендії – ось далеко не повний аспект питань на які наголошували польські представники вишів.

А щоб остаточно зануритися у студентське життя, представник Люблінського Католицького Університету Лукаш Ласкавець анонсував свій виш польською мовою. І як з’ясувалося, більшість зрозуміла без перекладу умови навчання у закладі. До речі, назва університету не означає, що всі тут католики, а навпаки представник зауважив, що у них є студенти з усього світу та різних віросповідань.

Польська делегація відповіла на питання, які цікавили майбутніх абітурієнтів та надала відповідну довідкову літературу про виші Любліна.

Насамкінець польська делегація мала змогу поспілкуватися з очільником об'єднання Поляків Кіровоградщини "Полонія" /Polonia/ ім. Кароля Шимановського Полячком Олександром Івановичем.

Кiлькiсть переглядiв: 865